29-11-05

We zijn allemaal de architect van ons eigen geluk

Geloof …

 

Het betekent voor iedereen iets anders.

 

Ik ben van thuis uit Christen, als ik die naam waardig ben. Ik ga op en al twee keer per jaar naar de kerk en dat zijn dan herdenkingsmissen voor mijn grootouders.

 

Zo’n herdenkingsmis vind ik trouwens ook maar iets belachelijks. Roepen ze daar 10 (of meer!) namen af van doden die we herdenken en voila, das dan ook weer geregeld. De daarom vol zittende kerk haalt opgelucht adem dat ook hun aanverwant genoemd werd.

 

Dergelijke missen worden (in mijn ogen) eigenlijk niet gehouden om  de doden te herdenken maar wel om de omgeving te laten zien dat je de overledenen nog niet vergeten bent. Waarom hebben die daar zaken mee? Zo’n mis wordt dus gehouden om een naam te behouden … Ze zijn niet aan mij besteed, ik ga gewoon mee omdat ik weet dat mijn vader dat heel erg apprecieert.

 

Voor de rest zal ik naar alle waarschijnlijkheid wel trouwen in de kerk en ook begraven worden met een kerkelijke dienst. Niet omdat dat mijn grootste wens is, maar wel omdat de mensen dat allemaal zo gewoon zijn. Omdat het op die manier ingeburgerd is.

 

Ik geloof zeker dat er iets is als je sterft, maar wat … daar heb ik geen idee van. Ik wil dat nu ook helemaal niet weten, dat ontdek ik wel als de tijd gekomen is.

 

Kunnen overledenen ons zien? Ze zijn zeker aanwezig, daarom niet in de vorm van een geest of een gezicht dat je van bovenaf bekijkt, maar ze zijn er … Niet alles is uit de leggen met menselijke ratio. Ze moeten mij dat ook niet proberen uit te leggen, ik weet dat ze er zijn. Hoe … dat is niet belangrijk.

 

Op mijn kamer hangt een kruis omhoog, niet omdat ik zo christelijk ben, maar dat heeft ook altijd op mijn vader zijn kamer gehangen. Het is zo één van die stukken met een geschiedenis. Het metaal is al wat verroest en in het hout hebben duidelijk al wormpjes gezeten.

 

Verder heb ik ook wel een stuk of 5 paternosters in mijn schuif liggen. Eentje daarvan heeft ook effectief de muur gehaald. Daar zie ik wel iets in, de symboliek. Ook weer allemaal stukken met geschiedenis.

 

Bewijzen dat kruis en die paternoster aan de muur dat ik Christelijk zijn? Helemaal niet, geloven gaat veel verder dan dat … Geloven is niet iets materieels, het is iets dat je helpt met bepaalde dingen, inzichten. Het helpt bij het verstaan waarom bepaalde dingen gebeuren en waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

 

Is het Christelijk geloof daarvoor het ideale? Helemaal niet, maar ik denk ook niet dat er zoiets bestaat als het ideale geloof. Iedereen moet zijn keuze maken. Het is een heel persoonlijke keuze daarom ook dat het zo hypocriet is van te zeggen dat België een Christelijk land is. Die tijd zijn we allang voorbij. En als ze zeggen dat de meerderheid van België Christelijk is, tellen ze mij (en mijn zus) daar dan ook bij? Dat zou een fout zijn …

 

Hier op mijn kamer staat ook een Boeddha. Vier kaarsjes ervoor en een klein cactusje ernaast. Het heeft iets weg van een altaartje, alhoewel het dat helemaal niet is. Dat beeld heb ik ooit gekocht als decoratie, maar het intrigeerde mij zo dat ik er enkele boeken over gelezen heb.

 

Ik vind het Boeddhisme veel interessanter dan het Christelijk geloof. Daar zit zoveel meer geschiedenis aan vast, meer tradities, meer symboliek. Die verhalen zijn zoveel echter, magischer, symbolischer.

 

Niet dat ik nu een Boeddhist ga worden ofzo, maar ik haal er de dingen uit die ik interessant vind. Net zoals ik uit het Christelijk geloof ook wel enkele dingen interessant vind.

 

Ieder zijn waarheid, ieder zijn geloof …17:13 Gepost door Unagi | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

geloven op zich doen mensen dat vooral wanneer ze iets nodig hebben
het moeilijkste geloof
om dag in dag uit te geloven
is geloven in jezelf
op zich vind ik dat al een hele klus...

Gepost door: abnormalia | 29-11-05

Hmmm... Jij bent toch duidelijk meer met geloof bezig dan ik, dat kan ik al zeker zeggen ;).

Ik geloof in niets na de dood, geloof niet dat de doden ons kunnen zien, etc. Ik zou het wel willen geloven, maar ik kan het niet.

Ik denk dat de meesten mensen tegenwoordig eerder "passief" christen zijn. Ze gaan niet meer naar de missen, maar zijn christen omdat ze gedoopt zijn en hun communie gedaan hebben etc (mss soms op vraag van [groot]ouders).

Elke godsdienst is inderdaad gelijkwaardig. En niet geloven hoort daar ook bij. Zolang we maar naar het goede streven.

Gepost door: Anneke | 29-11-05

faith "Geloven is niet iets materieels, het iets dat je helpt met bepaalde dingen, inzichten. Het helpt bij het verstaan waarom bepaalde dingen gebeuren en waarom de dingen zijn zoals ze zijn."

Volledig mee eens !

Gepost door: Glenn | 29-11-05

^^^^ geloven ja, maar in wat!!! goeie vraag...
ik heb 't "gevoel" ( misschien is 't enkel wishful thinking!! ) dat ik mijn overleden moeder nog zal terug zien....
Soms denk ik wel dat ik "ergens" een goede beschermengel heb... als ik bedenk hoe dikwijls ik in mijn leven reeds door het oog van de naald kroop en toch telkens weer op mijn pootjes terechtkom... tja, dan heb ik ook wel de neiging om "iemand" daarboven dankbaar te zijn.... waarmee ik de kracht in mezelf zeker ook niet wil minimaliseren!!! Alleen vraag ik mij toch eens af: waarom "lukt" 't bij mij wel en komen anderen veel minder goed terecht???
Jaaaa.... ondanks alles: I do count my blessings!!!!!

Gepost door: Talleke | 29-11-05

:-) Ik kan je gedachtengang zeker bijtreden. Maar wat een zwaar onderwerp ...
mijn straatlampen waren lichter te verteren :-p en zo hebde er toch weer iets van bijgeleerd he :-)
lieve groetjes

Gepost door: anneke | 29-11-05

:-) Oei oei oei... een heel zwaar onderwerp! Ik weet niet wat ik ben ;-) ik heb in ieder geval koppijn! :-(

maak er nog een fijne avond van
groetjes!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 29-11-05

Geloven... ik ben heel christelijk van thuis uit opgevoed.
Wekelijks naar de kerk, maar dat vervaagt!
Waarom! Je hebt het drukker, je komt er gewoon
niet meer aan toe om naar de mis te gaan!
Na de dood, ik hoop dat er iets is,maar wat?
Gaan we elkaar weerzien? Misschien, wie weet.
Niemand is het ons al komen zeggen!
Hier bij ons thuis staat een heel oud ijzeren
beeldje van onze Lieve Vrouw van Lourdes!
En elke avond staat er een kaarsje bij te branden.
Onze zoon heeft ook een paternoster op zijn
kamer hangen. Dus Unagi, geloven doet ieder
op zijn manier.
Nog een fijne dinsdagavond.
Groetjes.
Mireille.

Gepost door: mireille | 29-11-05

Geloven..... ........doet iedereen op zijn manier en het zou zo veel gemakkelijker zijn moest iedereen wat meer respect hebben voor het geloof van zijn medemens . De dag van vandaag wordt iedereen te veel in vakjes geduwd en soms minachtend bekeken door onwetendheid .....

Gepost door: Stropke | 29-11-05

Het moet niet.. altijd lichte zever zijn, maar dit is wel heavy stuff. Ik ben zelf overtuigd atheïst, geloof is uitgevonden om mensen die geen houvast hebben ergens iets te bieden om steun te geven. Ik geloof in niks. Behalve dan in de wetenschap. Niet zoals die gekke amerikanen in de theorie van de schepper..
Wat je echter zegt over de Christelijke westerse wereld vind ik niet kloppen.Wij hebben wel degelijk een Christelijke achtergrond. Lees je geschiedenis van de Middeleeuwen en de Renaissance er maar eens op na. Toen werd je verbrand als je durfde te twijfelen aan God. En dat zit ingebakken in elke Westerse mens. Net zoals de moslimlanden die moslimcultuur hebben. Dat verander je niet..

Gepost door: Aardvarksken | 30-11-05

Kzen gelijk ... aardvarksken ... ik geloof ook in niks, in mezelf geloven is met momenten al moeilijk genoeg. ;o)

Nee, ik ben al een kerk binnengegaan, heb al een mis bijgewoond, kheb een poging gedaan om eens den bijbel te lezen/analyseren (da's dan zo een groepsgebeuren)... maar 't is mijn ding niet ... ik ben te rationeel (denk ik) om in een God te geloven.

Gepost door: Ikke | 30-11-05

*** Ik geloff dat er meer is tussen hemel en aarde, meer dan wat het oog ziet, en dat zie je in kliene dingen. Maar dogmatisch geloven volgens bepaalde voorschriften, in een bepaald keurslijf gegoten, nee daar doe ik niet meer aan mee, ik kan niet geloven dat dat is wat "god" wil...

Gepost door: Crisje | 30-11-05

De commentaren zijn gesloten.